Skip to main content

Tényleges és végleges VÉGKIÁRUSÍTÁS!
Ilyen többet nem lesz, mert megszűnünk!
Mindenből utolsó darabok!
25%-30%
kedvezmény minden  kreatív hobby termékünkre.
Csak amíg a készlet tart!

Pasta Flash és Resina Bianca

A címben szereplő elnevezések két olyan anyagot takarnak, melyeket nem csak kreatív technikák kiegészítéseként, de akár otthonunk csinosításához, vagy akár konyhai tevékenységek alkalmával is hasznosíthatunk.

Pasta Flash

2 komponensű öntőforma készítő rendszer.

Jelen esetben egy "A" és egy "B" komponensből álló gyurma szerű anyaggal van dolgunk. Bármit is szeretnél sokszorosítani, ezzel a pasztával elkészítheted hozzá az öntőformát. És ami igencsak lényeges, hogy élelmiszerhez is használható!! Vagyis az elkészült formába önthetsz csokit, nyomhatsz marcipán masszát, stb. ( Ezeket még nem próbáltam. )  Az anyag használatának bemutatásához a képen látható kis kulcsot próbáltam meg reprodukálni.

                

Tehát a két komponensből szemre naggyából 2 egyforma kis darabot kell a kezedbe venned, majd ezeket egyneművé gyúrnod. Honnan tudod, mikor egynemű? Onnan, hogy az egyik komponens élénk sárga színű, míg a másik szürkés fehér. Tehát teljesen egyszínűvé kell válljon  a masszád. Ezt 1-2 perc alatt kell elérned, mert utánna elkezd az anyag megmerevedni.   Ha kész a gyúrkálás, a másolandó tárgyat egyszerűen nyomd a masszába. Persze azért nem árt méretre formázni a masszát.

                 

Mindjárt ki is veheted a tárgyat és pár perc várakozás után már el is készült az öntőformánk. Nem túl bonyolult, igaz?

A forma kitöltéséhez használhatsz levegőn száradó, vagy süthető gyurmát is. Én most egy harmadik anyagot mutatok be neked, mégpedig a

Resina Bianca névre hallgató fehér műgyantát.

        

Szintén 2 komponensű anyagról van szó, mely alaphelyzetben folyékony. A szettben a két összetevőn kívül találunk még 2 db mérőedénykét és 2 db keverő pálcát.

A használata ennek az anyagnak sem túl nehéz. Fogod az "A" komponenst és kimérsz belőle az egyik edénybe valamennyit. Majd a másik komponensből ugyanannyit a másik edénybe. Ezután összeöntöd őket és a pálca segítségével jól összekevered. Ha kész, belefolyatod az elegyet az öntőformába, ügyelve hogy kitöltse mindenhol ahol kell, de ne csorogjon túl a minta szélén. Én egy picit sokat öntöttem, de nem vészes.

Ezután vársz legalább 10 percet...elkezd az anyag megkötni. Látszik, ahogy fokozatosan fehéredik.

Ekkor kiveheted a mintát a formából, már teljesen fehér kell legyen. Valahogy így:

A másolat anyaga ekkor még elég puha ahhoz, hogy akár szikével, vagy ollóval levágd róla a felesleges részeket. Később megkeményedik, de akkor is lehet formázni csiszolópapírral. Viszont azt figyeltem meg, hogy ha vékonyabb anyagot képezek Biancából, akkor lágyabb marad, míg ha vastagabbat, akkor olyan lesz mint egy kemény műanyag.

Ha nem tökéletes elsőre a minta, ne aggódj, nekem sem lett az. A siker függ a tárgy bonyolultságától és a gyakorlottságodtól. Első próbálkozásnak valami egyszerűbb, kicsi tárgyat válassz!

Miután sallang mentesítettem a kulcsocskámat, lefestettem fekete akrillal. Száradás után pedig gyönyörűen átkenegettem bronz viaszpasztával. Szerintem gyönyörű antik kulcsot kaptam a nem kevésbé gyönyörű eredeti mellé. Mit gondolsz, jó móka, nem?