Skip to main content

Tényleges és végleges VÉGKIÁRUSÍTÁS!
Ilyen többet nem lesz, mert megszűnünk!
Mindenből utolsó darabok!
25%-30%
kedvezmény minden  kreatív hobby termékünkre.
Csak amíg a készlet tart!

Blogok

Fiók előlapok Dekor Paint Soft festékkel

Elkészültek végre a konyhai fiókok előlapjai és már gyönyörködöm is bennük.

Szóval az úgy volt, hogy téglából építettük a konyhabútort. És persze kellettek fiókok is, mint általában minden konyhába. A fiókok elkészültek férjem jóvoltából és az asztalosunk segedelmével lettek előlapok is. Mivel tudtam, hogy Country zöldet szeretnék, és sejtettem, hogy ilyen színben nem fogok bútorlapot kapni, ezért a legolcsóbb
fehér bútorlapból készültek, hogy aztán mi magunk szinezhessük az áhított színre méghozzá Dekor Paint Soft bútorfestékkel. :)

Az első lépés a csiszolás volt. Mivel ez a laminált bútorlap hihetetlen sima felülettel bír ezért úgy gondoltam, megéri picit érdesíteni. De persze nem valami brutál durva csiszolóval, hanem egy egészen finom, de nem a legfinomabb csiszoló szivaccsal végigcsiszoltuk a felületeket és az éleket is.

Portalanítás után következett az alapozás. Itt mindenképpen szükséges, mert a fiókokat sokat fogom használni, tehát tartósnak kell lennie a festésnek. Az alapozó száradását újabb finom csiszolás követte, majd persze portalanítás. 

Kezdődhetett a festés. Most először próbáltuk ki a dekorfesték szivacshengerrel való felvitelét. A végeredmény szép lett, de...vannak előnyei és hátrányai az ilyen módon való festésnek. Előnye az ecseteléssel szemben, hogy egyáltalán nem lesz csíkos a festés. Könnyen, egyenletesen eloszlatható a festék. Hátrány, hogy sokkal vékonyabb rétegben kerül a felületre, ezért akár kettőnél több réteg is szükséges lehet. Viszont több festék marad a hengerben, ami picit pazarló. Valamint a vékony réteg miatt sokkal könnyebben visszakopik csiszolásnál. Persze ha ez a cél, akkor nincs ezzel gond. De én nem szeretettem volna koptatni. Majd meghozzák úgyis az évek és a használat. :) Mi megálltunk 2 rétegnél, minden réteget a csíkmentességtől függetlenül finom csiszoló szivaccsal átcsiszolva. Azt hiszem ez már csak ízlés dolga. Nekem például csíkosan is tetszett volna.

Miután az utolsó festékréteggel is végeztünk, 2 réteg dekor lakkal fejeztük be a munkát. A koronát persze az általam dekorált bútorgombok tették fel a fiókokra. :)

Íme, ilyen lett:

És a konyha jelen állapota, ahol a korábban elkészült kredenc, kenyértartó és tálca is látszik.

Ahogy a képeken is látszik, még ajtók sincsenek a szekrényeken. Ez majd egy következő projekt lesz, amiről szintén beszámolok itt.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel hírlevelünkre vagy lájkold Facebook oldalunkat, hogy a továbbiakról se maradj le!

Kredenc felújítás - 2. felvonás

Korábban ( jóval korábban  ) írtam arról, hogy belekezdtünk a kredencünk felújításába. ( ITT olvashatod a kezdeteket. ) Azóta eltelt néhány hónap, de sajnos nem igazán volt időnk a folytatásra. Pedig már nagyon szerettem volna használni is, hiszen ez lenne az elsődleges célja a felújításnak. Azért persze az sem hátrány, hogy jól mutat a konyhámban.
Tehát ott hagytuk abba, hogy fatapasszal minden ( szinte minden ) hibát javítottunk. Mikor a tapasz megszáradt, finom csiszolóval szép simára és egyenletesre lecsiszoltuk a felületeket. Portalanítás után jöhetett az alapozás. Ehhez Pentart Alapozó festéket használtunk. Az alapozó száradása után nem volt más hátra, mint nekiállni a festésnek. A Decor Paint Soft -  Lágy dekorfesték Country zöld színét választottam uralkodó színnek. Mondhatnád, hogy nem valami nagy fantáziára vall, hiszen eredetileg is zöld volt, mint a legtöbb régi kredenc. A színválasztásom egyik oka, hogy szerintem amit már egyszer jól kitaláltak, nem biztos hogy változtatni kell rajta. Márpedig ennek a szekrénynek jól áll a zöld és én nem átfesteni akartam, csak felújítani. Azonkívül nagyon szeretem a country zöldet, és egyáltalán a country stílust is szeretem. Tehát maradt a zöld. Kiegészítésnek elefántcsont színt használtam, mert nem akartam túlságosan éles kontrasztot, amit egy fehér és zöld kombinációja adna. Valamint az elefántcsont jobban illik ehhez a régies, vidéki stílushoz szerintem.
A festést két rétegben végeztem. Különösen a szekrény lábazatán volt rá szükség, mivel azt  laminált bútorlapokból a férjem készítette ( eredetileg nem volt ). Itt nem alapoztunk, bár valószínűleg nem lett volna hátrány, de így is szép lett a festés. Bíztam benne, hogy a végső szín ugyan olyan lesz, mint a fa alapon, és láss csodát! Gyakorlatilag nincs külömbség a kétféle alapanyagra felvitt festék színében. Ezután már csak a kopásnak kitett részek lakkozása volt hátra. Ezt a dekorfestékhez kitalált matt lakkal készítette a férjem. ( Mert én addig szabaddá tettem a krendenc helyét a konyhában.  ) A lakk száradása után már csak a hátlap felszögelése, az üvegrészek visszahelyezése, ajtók felrakása és fogantyúk felszerelése volt hátra, amiket természetesen a férjemre bíztam. Ezekben mégiscsak ő a szakértő.

És íme, a helyére került végre a kredencem, és már birtokba is vettem. Szerintem gyönyörű és imádom!

Képekben így néz ki:

A kész kredenc a konyhapultra helyezve.

Üvegberakás az ívelt vitrin részen.

Porcelán-réz fogantyú a régi ronda műanyag helyett.

És végül egy ilyen volt - ilyen lett kép.

 

Köszönöm, hogy elolvastad. Ha kérdésed van, tedd fel bátran! Ha tudok, segítek. :)

Hópelyhek papírból

Ezek a gyönyörű hópelyhek egy kis időráfordítással elkészíthetők papírból és szépséges dekorációi lehetnek a lakásnak ilyenkor karácsony környékén. :) Vágj bele bátran!

( Forrás: Facebook )

 

Kredenc felújítás - még sose csináltam

Hiszed, vagy sem, de még soha nem újítottam fel egyetlen bútort sem. Viszont már nagyon sokat olvastam róla, hogy mások hogyan csinálják.  
Hát éppen itt volt már az ideje, hogy ezt is kipróbáljam. Ezért most végre kezelésbe vettem a kissé leamortizált kredencünket.

Úgy kezdtem, hogy lebontottam a hátulját. Na jó, némi férfi segítséget azért igénybe vettem, mert mit ne mondjak, igen jól fel volt szögelve. ( Régen még megcsinálták a bútorokat. ) Miután megszabadítottuk a hátuljától, ki lehetett venni belőle a polcot és lekapkodtam az ajtókat is.
Most jöhetett a csiszolás. Nem ez a legkedvesebb tevékenység, amit el tudok képzelni, de enélkül sajnos nem megy. Mivel a régi festék rettentő ragyás volt, nem volt mit tenni, 40-es!! csiszoló vászonnal estünk neki. ( Többes szám = a férjem és én. )

       

A lecsiszolt festék rettentően porzott és hihetetlen büdös volt. Amolyan "régi" szaga volt. Eleinte csak kézi erővel csiszoltunk, de aztán a férjem bevetette a gépi munkát is, mert így haladósabb volt. Csiszolás után alapos portalanítás következett, majd fatapaszolás. Eléggé lényeges rész, hiszen ezzel lehet eltüntetni a különböző mélyedéseket, hogy viszonylag egyenletes felületet kapjak. A legjobb benne, hogy valahányszor azt gondoltam, készen van, akkor mindig találtam egy újabb mélyedést és "Na, ide még egy kicsit!" felkiáltással boldogan betapaszoltam. Azért szerencsére egy idő után elfogytak a lényeges mélyedések.

A kredenc aktuális állapota fatapaszolás után:

Persze ezzel még nincs vége sem a csiszolásnak,sem a tapaszolásnak, hiszen az ajtók is erre a sorsra várnak. De most erre futotta az időnkből.

Hamarosan ( remélem ) jelentkezem a folytatással.
Tarts velem akkor is!

( A folytatásról ITT olvashatsz! )

Lassan eljön az én időm is...

Ahogy előzőleg olvashattad, épp egy felújítás közepén vagyunk így családilag. Persze a felújítás alatt elsősorban a nagy volumenű munkákat értjük. Volt itt kőműves, asztalos, üveges és még ki tudja hány mesterember, akik a nagyszabású munkákat elvégezték. Persze azért mi sem tétlenkedtünk és kivettük a részünket, amiből csak lehetett. De ezek a munkák nem annyira a kreatívan dekorálós énemet várták, hanem a simán kreatívat.  Csak hát én főleg dekorálni szeretek kreatívan. Imádom az apró részleteket, amiben mint tudjuk az ördög lakik. Hát lassan eljön az én időm is.
A konyhámban még nincs bútor. Ennek megtervezése nem annyira nagy, de mégsem elhanyagolható és főleg kreativitást igénylő feladat. A férjem közreműködésével szert tettünk néhány régi holmira. Az egyik egy kredenc felső része ( mert az alsó már sok lett volna ), ami erőteljes felújítást igényel. Ha kész lesz, a konyhánk remélhetőleg legszebb darabja lesz. Már előre örülök a végeredménynek. Ami még megdobogtatta a szívemet, az egy retro tejeskanna. Valószínű, hogy "ő" is áldozatul fog esni a kreatív díszítésemnek.

Így néznek ki a szerzeményeink:

    

A kredenc középső íves részébe és az alsó nyitott részbe való üvegeket még szállítás előtt kivettük, de amint kész a renoválás, visszakerülnek méltó helyükre. Egyébként az összes üveg még az eredeti, gyönyörű bemart virág mintával díszítve.

Az ajtó üvege közelről. A minta nem túl jól látszik, de üveget nehéz fotózni.

A kredenc megújulásáról folyamatosan beszámolok majd. Ha érdekel, tarts velem legközelebb is!

Dekor Paint Soft - Lágy dekor festék használata

A Pentacolor által bútorfestésre és dekorációs festésre kifejlesztett festék, a Dekor Paint Soft, magyarul Lágy dekor festék.
Jelenleg 40 színben kapható, és kifejezetten ajánlott a vintage és shabby chic stílus kedvelőinek.

Gyakorlatilag bármilyen felületen alkalmazható. Ha hibátlan a felület akkor csiszolás nélkül is, de alapozni mindenképpen érdemes. Nagy segítség ez, amikor mondjuk egy nagyobb szekrényt vagy asztalt, esetleg széket szeretnénk átfesteni. Persze a festeni kívánt bútoron az esetleges hibákat szükséges javítani pl. fatapasszal, vagy Alapozó pasztával ( Gesso ), majd száradás és csiszolás után ekkor az alapozás elhagyhatatlan! A festék felkenéséhez finom szálú szintetikus lapos ecset ajánlott. Száradás után finom, selymes érzetet ad a festék. Ez fokozható egy puha ronggyal történő polírozással, mely után a festett felület fényes lesz.
Ha kissé kopottas hatást szeretnénk elérni, akkor két réteg színben harmonizáló festékréteget vigyünk fel egymás után a felületre. Természetesen a rétegek között a száradási időt be kell tartani! Majd száradás után finom csiszolóval ( 180 - 200-as ) könnyedén csiszoljuk vissza a fölső réteget. Persze ne teljesen!
Ez a festék felületkezelés nélkül igen sérülékeny. Ezért  befejező rétegként használjunk waxot vagy vízbázisú matt lakkot. Ritkábban használt tárgyakhoz, dekorációhoz elegendő waxot használni. Gyakran használt tárgyakat azonban érdemes vízbázisú matt lakkal védeni a sérülésektől.
A Dekor Paint Soft festék
100, 230, 500 és 1000 ml kiszerelésben kapható.
Kiváló fedőképességét mi sem tükrözi jobban, mint hogy 1 rétegben kenve kb. 130ml elég 1 m2 felület lefestésére. Persze sötétebb színekből még ennél kevesebb is elég lehet...


( Kép forrása: Pentacolor )

Végül nézd meg ezt a videót, hogyan is lehet használni ezt a szuper festéket!

Néhány új termék ismertetője

A Pentacolor által forgalmazott és webáruházunkban újdonságként megtalálható termékekről olvashatsz itt rövid ismertetőt.

3D lakk, 40ml kiszerelésben.
- Kérdezhetnéd, hogy miért ilyen kis mennyiség? Azt gondolom azért, mert kevesebb is elég belőle. Sűrűbb, kevésbé folyékony az állaga, mint a többi lakknak. Ezenkívül elég, ha a kiemelni kívánt mintára kened. De oda érdemes akár 2-3 rétegben is. Vagy egy vastagabb rétegben. A csőrös flakon nagy segítséget jelen abban, hogy közvetlenül a megfelelő helyre nyomjuk a lakkot. Száradás után gyönyörű fényes, átlátszó és kissé domború felületet képez, ezzel fokozva a 3D hatást. Például ékszerek ( kaboson, medál, gyűrű ) készítésénél, de egy-egy dekupázs minta kiemelésénél is kiválóan használható.

Gyöngypaszta, 50ml kiszerelésben.
- Gyakorlatilag minden felületen alkalmazható, hasonlóan a már ismert gélpasztához. Az állaga is hasonló, azzal a külömbséggel, hogy ezt a pasztát az anyagba kevert nagyon apró üveggyöngyök teszik különlegessé. Spatulával, vagy festőkéssel érdemes felhordani és eloszlatni. Az ízlésed és a felhordott anyag vastagsága határozza meg, hogy mennyi gyöngy kerül a felületre. A paszta átlátszóra szárad, de szinezhető is akril festékkel. ( Kép forrása: pentacolor.hu )


Vintage színekben pompázó matt akril festék, 50ml kiszerelésben.
- A már jól ismert és kedvelt matt akril festékek színválasztékát bővítették a vintage stílushoz jól illő színekkel. Hat színből választhatsz: vintage sárga, vintage lila, vintage kék, vintage zöld, vintage szürke és vintage barna.

3D ragasztó paszta 50ml és 3D ragasztó toll 30ml kiszerelésben.
- Az anyag ugyan az, csak a kiszerelés más. Az 50ml pasztát tégelyben kapod. Állaga lehetővé teszi, hogy sablonozáshoz használd. Átlátszóra száradása után az elkészített mintát metál ( dekor ) fólia rásimításával teheted különlegesé. ( Kép forrása: pentacolor.hu )

A 3D toll csőrös kiszerelése segítséget nyújt feliratok, egyedi motívumok, minták készítésében.

Pasta Flash és Resina Bianca

A címben szereplő elnevezések két olyan anyagot takarnak, melyeket nem csak kreatív technikák kiegészítéseként, de akár otthonunk csinosításához, vagy akár konyhai tevékenységek alkalmával is hasznosíthatunk.

Pasta Flash

2 komponensű öntőforma készítő rendszer.

Jelen esetben egy "A" és egy "B" komponensből álló gyurma szerű anyaggal van dolgunk. Bármit is szeretnél sokszorosítani, ezzel a pasztával elkészítheted hozzá az öntőformát. És ami igencsak lényeges, hogy élelmiszerhez is használható!! Vagyis az elkészült formába önthetsz csokit, nyomhatsz marcipán masszát, stb. ( Ezeket még nem próbáltam. )  Az anyag használatának bemutatásához a képen látható kis kulcsot próbáltam meg reprodukálni.

                

Tehát a két komponensből szemre naggyából 2 egyforma kis darabot kell a kezedbe venned, majd ezeket egyneművé gyúrnod. Honnan tudod, mikor egynemű? Onnan, hogy az egyik komponens élénk sárga színű, míg a másik szürkés fehér. Tehát teljesen egyszínűvé kell válljon  a masszád. Ezt 1-2 perc alatt kell elérned, mert utánna elkezd az anyag megmerevedni.   Ha kész a gyúrkálás, a másolandó tárgyat egyszerűen nyomd a masszába. Persze azért nem árt méretre formázni a masszát.

                 

Mindjárt ki is veheted a tárgyat és pár perc várakozás után már el is készült az öntőformánk. Nem túl bonyolult, igaz?

A forma kitöltéséhez használhatsz levegőn száradó, vagy süthető gyurmát is. Én most egy harmadik anyagot mutatok be neked, mégpedig a

Resina Bianca névre hallgató fehér műgyantát.

        

Szintén 2 komponensű anyagról van szó, mely alaphelyzetben folyékony. A szettben a két összetevőn kívül találunk még 2 db mérőedénykét és 2 db keverő pálcát.

A használata ennek az anyagnak sem túl nehéz. Fogod az "A" komponenst és kimérsz belőle az egyik edénybe valamennyit. Majd a másik komponensből ugyanannyit a másik edénybe. Ezután összeöntöd őket és a pálca segítségével jól összekevered. Ha kész, belefolyatod az elegyet az öntőformába, ügyelve hogy kitöltse mindenhol ahol kell, de ne csorogjon túl a minta szélén. Én egy picit sokat öntöttem, de nem vészes.

Ezután vársz legalább 10 percet...elkezd az anyag megkötni. Látszik, ahogy fokozatosan fehéredik.

Ekkor kiveheted a mintát a formából, már teljesen fehér kell legyen. Valahogy így:

A másolat anyaga ekkor még elég puha ahhoz, hogy akár szikével, vagy ollóval levágd róla a felesleges részeket. Később megkeményedik, de akkor is lehet formázni csiszolópapírral. Viszont azt figyeltem meg, hogy ha vékonyabb anyagot képezek Biancából, akkor lágyabb marad, míg ha vastagabbat, akkor olyan lesz mint egy kemény műanyag.

Ha nem tökéletes elsőre a minta, ne aggódj, nekem sem lett az. A siker függ a tárgy bonyolultságától és a gyakorlottságodtól. Első próbálkozásnak valami egyszerűbb, kicsi tárgyat válassz!

Miután sallang mentesítettem a kulcsocskámat, lefestettem fekete akrillal. Száradás után pedig gyönyörűen átkenegettem bronz viaszpasztával. Szerintem gyönyörű antik kulcsot kaptam a nem kevésbé gyönyörű eredeti mellé. Mit gondolsz, jó móka, nem?

Opálpaszta és repesztőlakk, az üveg felületek dekorálásához

A üveg tárgyak, üveg felületek díszítésére mostantól Opálpasztát és Opál repesztőt is rendelhetsz webáruházunkból. 

- Az Opálpaszta viszonylag sűrű, gél állagú vízbázisú festék, melyet az üvegre kenve, száradás után opálosan áttetszővé teszi azt. Nagyon jól használható sablonozáshoz, de a teljes felületet is bevonhatod vele. Felhordásához mindkét esetben enyhén nedves szivacsecsetet ajánlok.  

- Az Opál repesztő egy kétfázisú repesztő rendszer, melynek használata kifejezetten üvegre ajánlott. Száradás után ez is opálosan áttetsző lesz, csak éppen gyönyörű repedésekkel fűszerezve. A rétegek száradási ideje kb. 1 - 1 óra szobahőmérsékleten. Az első réteget nem túl vastagon, de egyenletesen kend föl. Ennek az iránya mindegy, nincs megkötés. Mikor átlátszóra száradt, a második réteget már csak egy irányba kend vékonyan, de egyenletesen. Ahogy szárad ez a réteg, úgy jelennek meg szépen a repedések is, amiket természetesen antikoló pasztával emelhetsz ki, amit viszonylag könnyen vissza lehet törölni a felületről. Ha az üvegre előzőleg szalvéta vagy dekupázs papír mintát tettél, nem érdemes rámenni ezzel a fajta repesztővel, hiszen nagyon elhalványítja a mintát. Használatával kapcsolatban további ( kinyomtatható ) iránymutatást itt találsz--> KATT IDE!

                                                         

Ha kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban, tedd föl!

Részt vettünk a Pentacolor termékbemutatóján - 2.rész

Rövid pihenés, felfrissülés után következett a 2. bemutató. A "dekorgumi szobrászat" Magyarországon még abszolút újdonságnak számít. Lelkes művelője és egyben okítónk Garancsiné Ferenci Éva volt, aki néhány kedves figurát is hozott magával. Többek között ilyeneket:

Hogy mi is kipróbálhassuk ezt a jópofa technikát, egy befőttes üvegből készítettünk fagyinak álcázott nasi-tartót. A befőttes üvegen kívül szükség volt egy, a fedő átmérőjével megegyező átmérőjű hungarocell gömb felére, egy 3cm-s hungarocell gömbre, különféle színű dekorgumi lapokra, pillanat ragasztóra és/vagy ragasztópisztolyra és egy vasalóra!
A hungarocell gömb bevonása dekorgumival a következőképpen történik: a vasalót bemelegítjük közepes hőfokra, majd a gumilapot a talpához nyomkodjuk, hogy átmelegedjen. A kézre vigyázunk! Miután a gumi átmelegedett, a félbevágott, üvegre helyezett hungarocellre húzzuk föntről lefelé, erősen nyújtva tartva, míg kihül. Ez azért kell, hogy a gumi felvegye a gömbölyű formát. Ezután levágjuk a felesleges gumit és a félgömb formát a hungarocellhez ragasztjuk. 
Hát így leírva elég bonyolultan hangzik, pedig valójában nagyon is egyszerű.  A lényeg a vasalóval való meglágyítás, mert így viszonylag könnyen felveszi ( és meg is tartja ) a gumi a formákat.

A végeredmény így első neki futásra ilyen lett: ( a bal oldalit én csináltam, a jobb oldali férjuram műve. Ő sok tejszínhabbal szereti   )


Eredetileg a feliratoknak is dekorgumiból kellett volna készülni, de már arra nem volt türelmünk, ezért filceztünk. 

Meggy ( nekünk inkább cseresznye ) az öntetes fagyi tetején. A meggy tövében a "tejszínhab" fehér kontúrozó.

                                  
                        Sok "tejszínhabbal" még jobb!            Az üvegben lehet tartani csokit,kekszet,                                                                                  cukit, csupa egészségtelen, de fincsi dolgot!

Tartalom átvétel